Oświetlenie do przyczepy campingowej - co polecacie?
Cytat z kaczorek data 26 października 2020, 15:09Hej, mam takie pytanie. Jakie oświetlenie sprawdza wam się w przyczepie kampingowej? Osobiście chciałem zrobić jakiś remoncik dla żony. Kupiłbym troszkę nowych dodatków, wymienił trochę mebelków i najważniejsze to klimatyczne oświetlenie. Co polecacie?
Hej, mam takie pytanie. Jakie oświetlenie sprawdza wam się w przyczepie kampingowej? Osobiście chciałem zrobić jakiś remoncik dla żony. Kupiłbym troszkę nowych dodatków, wymienił trochę mebelków i najważniejsze to klimatyczne oświetlenie. Co polecacie?
Cytat z farciarz data 26 października 2020, 15:11Oświetlenie to co chcesz byle napięcie się zgadzało. Wszystko da się przerobić jak weźmiesz jakieś ledy. Ogólnie z podstawowych rzeczy to potrzebne latarki, jakieś lampy mobilne nocne.
Jest teraz tego sporo. Od razu szukaj czegoś na akumulatory ładowane, a nie zwykłe baterie bo majątek wyrzucisz.
Oświetlenie to co chcesz byle napięcie się zgadzało. Wszystko da się przerobić jak weźmiesz jakieś ledy. Ogólnie z podstawowych rzeczy to potrzebne latarki, jakieś lampy mobilne nocne.
Jest teraz tego sporo. Od razu szukaj czegoś na akumulatory ładowane, a nie zwykłe baterie bo majątek wyrzucisz.
Cytat z kaczorek data 26 października 2020, 15:12Dzięki za podpowiedź. W tym przypadku już kupiłem 2 lampy takie zewnętrzne. Można je nosić gdzie się chce, kosztują niewiele i można ładować przez USB. Świecą parenaście h.
https://ardant.pl/zewnetrzne/lampy-na-taras/mobilne/
Dzięki za podpowiedź. W tym przypadku już kupiłem 2 lampy takie zewnętrzne. Można je nosić gdzie się chce, kosztują niewiele i można ładować przez USB. Świecą parenaście h.
https://ardant.pl/zewnetrzne/lampy-na-taras/mobilne/
Cytat z korbeczka data 26 października 2020, 15:13Jak klimatyczne to lampy wiszące. Jest ich sporo. Pytanie czy chcesz jedną czy kilka źródeł światła. Warto mieć kilka.
Jak klimatyczne to lampy wiszące. Jest ich sporo. Pytanie czy chcesz jedną czy kilka źródeł światła. Warto mieć kilka.
Cytat z melatoninka data 26 października 2020, 15:14W Ardant sobie zobacz bo wiszące lampy są mega fajne i to tam gdzie te mobilne kupiłeś.
Świetna sprawa. Proste, jak potelepie podczas podróży to się nie potłucze bynajmniej. Szukaj prostych z otwartą żarówką. Da więcej światła. Ewentualnie żaróweczki można sobie zmieniać na romantyczne wieczory 🙂
W Ardant sobie zobacz bo wiszące lampy są mega fajne i to tam gdzie te mobilne kupiłeś.
Świetna sprawa. Proste, jak potelepie podczas podróży to się nie potłucze bynajmniej. Szukaj prostych z otwartą żarówką. Da więcej światła. Ewentualnie żaróweczki można sobie zmieniać na romantyczne wieczory 🙂
Cytat z niszczol data 26 października 2020, 15:16A jak z instalacją w przyczepie? Co tam masz? Podpinasz się do aku?
Ja też myślałem o jakimś remonciku swojej przyczepki. Oświetlenie to mam stare jak świat, przyda się coś nowoczesnego.
A jak z instalacją w przyczepie? Co tam masz? Podpinasz się do aku?
Ja też myślałem o jakimś remonciku swojej przyczepki. Oświetlenie to mam stare jak świat, przyda się coś nowoczesnego.
Cytat z Turystyka bez ryzyka data 23 stycznia 2024, 09:06Stworzenie oświetlenia w przyczepie kempingowej wymaga przemyślenia kilku kluczowych aspektów, aby zapewnić wygodę, bezpieczeństwo i funkcjonalność. Oto kroki, które należy podjąć:
Planowanie: Najpierw zdecyduj, gdzie potrzebujesz oświetlenia. Typowe obszary to kuchnia, przestrzeń do siedzenia, łóżko, łazienka oraz zewnętrzne oświetlenie. Ustal też, jakie rodzaje oświetlenia będą potrzebne w każdej strefie (np. jasne oświetlenie do gotowania, miękkie światło do relaksu).
Wybór źródeł światła: LED-y są idealne ze względu na ich energooszczędność, długą żywotność i niskie wydzielanie ciepła. Możesz wybrać paski LED, które są elastyczne i można je dostosować do różnych przestrzeni, lampy sufitowe, reflektory, a także przenośne wiszące lampki LED www.
Zasilanie: Zdecyduj, jak będziesz zasilać oświetlenie. Wiele przyczep kempingowych korzysta z 12V DC z akumulatorów przyczepy, co jest idealne dla systemów LED. Możesz również rozważyć użycie paneli słonecznych do ładowania akumulatorów, co jest ekologicznym rozwiązaniem.
Instalacja: Przy montażu oświetlenia upewnij się, że wszystkie przewody są bezpiecznie ukryte i odpowiednio zabezpieczone. W przypadku niepewności lub braku doświadczenia z pracami elektrycznymi, zleć instalację profesjonalistom.
Sterowanie oświetleniem: Rozważ zainstalowanie ściemniaczy, aby kontrolować intensywność światła, co jest szczególnie przydatne w niewielkich przestrzeniach. Możesz również zainwestować w systemy sterowania oświetleniem za pomocą aplikacji mobilnych dla większej wygody.
Oświetlenie zewnętrzne: Nie zapomnij o oświetleniu zewnętrznym, które jest ważne zarówno dla bezpieczeństwa, jak i komfortu. Możesz zainstalować lampy z czujnikami ruchu lub oświetlenie tarasu, które pomoże w spędzaniu czasu na zewnątrz po zmroku.
Testowanie i dostosowanie: Po zakończeniu instalacji przetestuj wszystkie źródła światła, aby upewnić się, że działają poprawnie i spełniają Twoje potrzeby. Możliwe, że będziesz musiał dokonać pewnych regulacji lub zmian, aby osiągnąć optymalny efekt.
Stworzenie oświetlenia w przyczepie kempingowej wymaga przemyślenia kilku kluczowych aspektów, aby zapewnić wygodę, bezpieczeństwo i funkcjonalność. Oto kroki, które należy podjąć:
Planowanie: Najpierw zdecyduj, gdzie potrzebujesz oświetlenia. Typowe obszary to kuchnia, przestrzeń do siedzenia, łóżko, łazienka oraz zewnętrzne oświetlenie. Ustal też, jakie rodzaje oświetlenia będą potrzebne w każdej strefie (np. jasne oświetlenie do gotowania, miękkie światło do relaksu).
Wybór źródeł światła: LED-y są idealne ze względu na ich energooszczędność, długą żywotność i niskie wydzielanie ciepła. Możesz wybrać paski LED, które są elastyczne i można je dostosować do różnych przestrzeni, lampy sufitowe, reflektory, a także przenośne wiszące lampki LED www.
Zasilanie: Zdecyduj, jak będziesz zasilać oświetlenie. Wiele przyczep kempingowych korzysta z 12V DC z akumulatorów przyczepy, co jest idealne dla systemów LED. Możesz również rozważyć użycie paneli słonecznych do ładowania akumulatorów, co jest ekologicznym rozwiązaniem.
Instalacja: Przy montażu oświetlenia upewnij się, że wszystkie przewody są bezpiecznie ukryte i odpowiednio zabezpieczone. W przypadku niepewności lub braku doświadczenia z pracami elektrycznymi, zleć instalację profesjonalistom.
Sterowanie oświetleniem: Rozważ zainstalowanie ściemniaczy, aby kontrolować intensywność światła, co jest szczególnie przydatne w niewielkich przestrzeniach. Możesz również zainwestować w systemy sterowania oświetleniem za pomocą aplikacji mobilnych dla większej wygody.
Oświetlenie zewnętrzne: Nie zapomnij o oświetleniu zewnętrznym, które jest ważne zarówno dla bezpieczeństwa, jak i komfortu. Możesz zainstalować lampy z czujnikami ruchu lub oświetlenie tarasu, które pomoże w spędzaniu czasu na zewnątrz po zmroku.
Testowanie i dostosowanie: Po zakończeniu instalacji przetestuj wszystkie źródła światła, aby upewnić się, że działają poprawnie i spełniają Twoje potrzeby. Możliwe, że będziesz musiał dokonać pewnych regulacji lub zmian, aby osiągnąć optymalny efekt.